Oslaďte si horúce letné dni sviežimi lahodnými dezertmi na taliansky spôsob

Čokoládové rezy s mascarpone a čučoriedkami

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 250 g mascarpone
  • 125 g šľahačky
  • 1 dcl amareta
  • 500 g čučoriedok

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista a postupne vmiešame preosiatu múku s kakaom. Nalejeme na plech a pečieme pri 180 oC asi 20 minút. Vyšľaháme šľahačku a zmiešame s mascarpone a amaretom. Čučoriedky podľa chuti osladíme. Z  upečeného cesta vykrojíme pomocou formičky kocky alebo kolieska. Na prvú kocku dáme krém z mascarpone a naň čučoriedky. Opakujeme ešte dvakrát. Dezert môžeme poliať roztopenou čokoládou a dozdobiť ovocím.

Zmrzlina s horúcim ovocím a mascarpone v orechoch

Suroviny:

  • 4 lyžice hnedého kryštálového cukru
  • 2 dcl prevarenej vody
  • mrazené maliny alebo lesná zmes
  • vanilková a čokoládová zmrzlina
  • mascarpone
  • pomleté orechy s cukrom

Postup:

Na panvicu dáme štyri polievkové lyžice hnedého (môže byť aj biely) kryštálového cukru, za stáleho miešania prilejeme horúcu vodu a počkáme, kým nám cukor skaramelizuje. Potom pridáme mrazené ovocie a chvíľu miešame, kým ovocie nepustí šťavu. Na tanier dáme dva kopčeky zmrzliny, na ne nalejeme horúce ovocie, pridáme jednu malú lyžičku mascarpone, ktorú obalíme v pomletých orechoch s cukrom.

Panna cotta s kivi redukciou

Suroviny:

  • šľahačka na varenie
  • mletá želatína
  • vanilkový lusk
  • práškový cukor
  • kivi
  • hnedý cukor

Postup:

Do litra jemne vriacej šľahačky vmiešame tri lyžičky rozpustenej mletej želatíny. Pridáme práškový cukor a vydlabané semienka z vanilkového lusku. Necháme prevrieť a nalejeme do vymastených formičiek. Kivi nakrájame na kúsky, pridáme hnedý cukor a podusíme. Varíme na miernom ohni, kým sa neodparí všetka tekutina. Prepasírujeme cez husté sitko. Po štyroch hodinách chladnutia panna cottu vyklopíme a môžeme podávať.

Maková zmrzlina s jahodovou omáčkou

Suroviny:

Pripravili:Katarína Kližanová Rýsová a Kristi Kleiman
Foto:archív Markíza a Dušan Kittler

  • 5 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 100 g mletého maku
  • 300 g jahôd
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody

Postup:

Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny. Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a vyšľaháme aj šľahačku, ktorú spolu so snehom opatrne vmiešame do peny zo žĺtkov, a pridáme mak. Vložíme do formy, napríklad na srnčí chrbát, a dáme stuhnúť do chladničky. Na omáčku si pripravíme z cukru a vody sirup, pridáme nakrájané jahody a krátko povaríme. Omáčku môžeme rozmixovať alebo nechať s kúskami jahôd.