PEČENÝ ZAJAC SO SLANINKOU A MANDĽAMI NA PEČENEJ MRKVIČKE S PUČENÝMI ZEMIAKMI

Ingrediencie:

  • 1 zajac
  • 100 g slaniny
  • 10 kúskov lúpaných mandlí
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 cibule
  • 600 g uvarených zemiakov
  • 1 mladá cibuľka
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL cukru
  • 2 vetvičky tymianu
  • bobkový list
  • soľ, korenie

Postup:

Umytého zajaca prešpikujeme klinčekmi slaniny, z ktorej si za hrsť dáme bokom, a celými mandľami. Osolíme.

Na pekáč dáme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, zvyšok slaniny, bobkový list, jednu lyžicu masti, trochu vody a zajaca. Prikryjeme alobalom alebo druhým pekáčom a pečieme pri 150 °C asi hodinu a pol, podľa veľkosti zajaca.

Očistenú mrkvu nakrájame na menšie kúsky a opekáme spolu s cukrom a tymianom na olivovom oleji. Na panvici roztopíme zvyšok masti, pridáme na kolieska nakrájanú mladú cibuľku, rozpučené zemiaky a opekáme do krásnej zlatistej farby, dochutíme soľou a korením.

PSTRUH NA PEČENEJ TEKVICI SO SLADKÝMI ZEMIAKMI

Ingrediencie:

  • 4 pstruhy
  • 1 citrón
  • 2 PL masla
  • 400 g očistenej maslovej tekvice
  • 400 g umytých sladkých zemiakov – bataty
  • hrsť petržlenovej vňate
  • soľ, korenie, tekvicový a olivový olej

Postup:

Pstruhy umyjeme, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a do vnútra dáme petržlenovú vňať s citrónovou kôrou. Opečieme na masle v rúre pri teplote 160 °C. Pečieme asi 12 až 15 minút.

Ošúpanú tekvicu spolu s umytými sladkými zemiakmi nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme tekvicovým a olivovým olejom. Premiešame a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 °C asi 30 minút.

STEAK Z DIVIAKA NA RUŽIČKOVOM KELI S VÍNOVOU OMÁČKOU A GRATINOVANÝMI ZEMIAKMI

Ingrediencie:

  • 600 g karé z diviaka bez kosti
  • 1 PL oleja
  • 400 g ružičkového kelu
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 šalotka
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 vetvička tymianu
  • 3 dcl červeného suchého vína
  • 2 dcl teľacieho vývaru
  • 1 PL hladkej muky
  • 50 g cukru

Na prílohu:

  • 600 g očistených surových zemiakov
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, biele korenie,
  • muškátový oriešok, borievky
  • 50 g strúhaného parmezánu

Postup:

Očistené a umyté karé z diviaka nakrájame na hrubšie steaky, osolíme, posypeme rozdrvenými borievkami a dáme na pol hodiny do oleja. Potom ich na rozpálenej panvici sprudka opečieme z obidvoch strán a vložíme asi na osem minút do rúry rozohriatej na 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od toho, ako veľmi prepečené ich chceme mať.

Na omáčku si na bravčovej masti orestujeme na jemné kolieska nakrájanú červenú cibuľu, pridáme cukor (množstvo závisí od kvality a sladkosti vína), vetvičku tymianu a zalejeme vínom a vývarom. Varíme na miernom ohni asi štyridsať minút. Omáčku zahustíme na sucho opraženou múkou a dochutíme soľou, korením a podľa potreby aj cukrom.

Surové zemiaky nakrájame na tenké kolieska, zarovnáme na vyšší plech a zalejeme smotanou, do ktorej sme pretlačili cesnak, soľ a muškátový oriešok. Pečieme pri 160 °C 45 minút. Potom posypeme parmezánom a dáme ešte na päť minút piecť pri teplote 180 °C.

Očistený ružičkový kel opečieme na olivovom oleji so šalotkou a cesnakom, zalejeme troškou vody a necháme na miernom ohni podusiť desať minút. Osolíme, okoreníme a servírujeme spoločne so zemiakmi, steakom a vínovou omáčkou.

KURČA PO PORTUGALSKY

Ingrediencie:

  • 1 1/2 kg kurčaťa bez kože
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 ml portského vína
  • 400 g konzervovaných rajčín
  • šťava z pomaranča
  • 100 g dusenej šunky
  • 60 g zelených olív
  • 540 g kapusty alebo šalátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • cestoviny

Postup:

Na rozpálenom oleji opečieme posolené a okorenené kúsky kurčaťa. Potom ich vyberieme, do šťavy pridáme portské víno, rajčiny, pomarančovú šťavu, zemiaky, šunku, cesnak a privedieme do varu. Kurča vrátime na panvicu a podusíme asi 40 minút. Pridáme olivy, kapustu a podusíme ďalších 10 minút. Podávame s cestovinami.