Tak ako najlepšie autá vyrobíte len z najlepších komponentov, aj kvalitné pivo uvaríte len z kvalitných ingrediencií. Eduard Rada, ktorý bohaté pivovarnícke skúsenosti nazbieral pri úspešnom vzkriesení pivovaru vo Vyhniach, sa týmto jednoduchým poznatkom riadi celé desaťročia a stále ho posúva bližšie k dokonalosti. Od roku 2010 vo svojom Pivovare ERB v Banskej Štiavnici.

Poctivé pivo uvaríte len zo štyroch ingrediencií: vody, sladu, chmeľu a pivovarských kvasníc. Všetko ostatné sa medzi pravými pivovarníkmi považuje za hriech,

Eduard Radahovorí Eduard Rada, ktorý je sám zanieteným znalcom a milovníkom skutočne dobrého piva. A preto si ho začal, takpovediac, variť sám. V jeho prípade to však neznamenalo žiadne kuchynské dobrodružstvo: technológiu pivovaru nechal vyrobiť majstrom zo spoločnosti Kaspar Schulz v nemeckom Bambergu, ktorí sú vo svojom odbore absolútnou svetovou špičkou. A dal ju umiestniť v historickom centre Banskej Štiavnice do budovy, ktorá dnes už ničím nepripomína fakt, že ešte pred niekoľkými rokmi bola na spadnutie, hoci sa hrdila označením „národná kultúrna pamiatka“. Dom zo 16. storočia začal Eduard Rada (ERB je skratkou slov Eduard Rada Breweries) rekonštruovať v roku 2008. O dva roky neskôr sa Banská Štiavnica dočkala zrenovovaného skvostu, ktorý je dnes pre mnohých turistov priam povinnou zastávkou pri každej návšteve banského mesta. Vzhľad budovy Pivovaru ERB je však len úvodným lákadlom – ďalšie poklady sa ukrývajú vnútri. Či, lepšie povedané, vystavujú sa na obdiv. Len čo sa za vami zatvoria vchodové dvere, pritiahne vašu pozornosť presklená stena, za ktorou môžete pozorovať spomínanú technológiu pivovaru, čulý pracovný ruch, ale najmä nekompromisnú čistotu, nie príliš typickú pre bežné pivovary. V ERB-e je však rovnako dôležitá ako základné suroviny na varenie zlatistého moku:PIVOVAR_ERB5

Keby sa do piva dostala akákoľvek mikrobiologická nečistota, bolo by zle. Darmo je uzavreté v nádobách, vzduchom sa prenesie čokoľvek kamkoľvek. Prostredie musí byť čisté ako operačná sála,

vysvetľuje vrchný sládek Andrej Gašpar, ktorého podpis nájdete na etikete každej fľaše s pivom značky ERB. A nejde o žiadne klišé.

Poctivé pivo uvaríte len zo štyroch ingrediencií: vody, sladu, chmeľu a pivovarských kvasníc. Všetko ostatné sa medzi pravými pivovarníkmi považuje za hriech,

hovorí Eduard Rada, ktorý je sám zanieteným znalcom a milovníkom skutočne dobrého piva. A preto si ho začal, takpovediac, variť sám. V jeho prípade to však neznamenalo žiadne kuchynské dobrodružstvo: technológiu pivovaru nechal vyrobiť majstrom zo spoločnosti Kaspar Schulz v nemeckom Bambergu, ktorí sú vo svojom odbore absolútnou svetovou špičkou. A dal ju umiestniť v historickom centre Banskej Štiavnice do PIVOVAR_ERB4budovy, ktorá dnes už ničím nepripomína fakt, že ešte pred niekoľkými rokmi bola na spadnutie, hoci sa hrdila označením „národná kultúrna pamiatka“. Dom zo 16. storočia začal Eduard Rada (ERB je skratkou slov Eduard Rada Breweries) rekonštruovať v roku 2008. O dva roky neskôr sa Banská Štiavnica dočkala zrenovovaného skvostu, ktorý je dnes pre mnohých turistov priam povinnou zastávkou pri každej návšteve banského mesta. Vzhľad budovy Pivovaru ERB je však len úvodným lákadlom – ďalšie poklady sa ukrývajú vnútri. Či, lepšie povedané, vystavujú sa na obdiv. Len čo sa za vami zatvoria vchodové dvere, pritiahne vašu pozornosť presklená stena, za ktorou môžete pozorovať spomínanú technológiu pivovaru, čulý pracovný ruch, ale najmä nekompromisnú čistotu, nie príliš typickú pre bežné pivovary. V ERB-e je však rovnako dôležitá ako základné suroviny na varenie zlatistého moku:

Keby sa do piva dostala akákoľvek mikrobiologická nečistota, bolo by zle. Darmo je uzavreté v nádobách, vzduchom sa prenesie čokoľvek kamkoľvek. Prostredie musí byť čisté ako operačná sála,

vysvetľuje vrchný sládek Andrej Gašpar, ktorého podpis nájdete na etikete každej fľaše s pivom značky ERB. A nejde o žiadne klišé. Sládek PIVOVAR_ERBosobne dohliada nielen na proces varenia, ale aj na výber tých najlepších druhov sladu a chmeľu, kvôli ktorým cestuje po Slovensku a Česku, ale aj po Nemecku. V Pivovare ERB totiž vzniká pivo výhradne z prírodných ingrediencií, bez použitia akýchkoľvek aditív.

My nevaríme pivo, ktorému stačí osem dní na to, aby opustilo pivovar. My varíme poctivé pivo, ktoré dozrieva tri až päť týždňov,

zdôrazňuje majiteľ pivovaru Eduard Rada a prevedie vás aj ďalšími poschodiami, kam nechal umiestniť komorné divadlo a reštauráciu zameranú na delikatesy, ktoré v kombinácii s pivom tvoria nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. A ak sa rozhodnete vychutnať si život z tejto stránky v pravý čas, stanete sa dokonca svedkami varenia piva. Dominantou reštaurácie pivovaru sú totiž medené varne, v ktorých sa celý proces začína za sprievodu charakteristickej a všeobjímajúcej vône. V ERB-e jednoducho varenie piva povýšili na umenie. Vychutnať si ho vie každý, kto mu rozumie. V Pivovare ERB sa varí niekoľko druhov piva: ERB Svetlý ležiak 10% aj 12%, ERB Weizen 12%, čo je prirodzene zakalené pšeničné pivo, ERB Tmavý špeciál 13% pripravovaný podľa originálnej receptúry, ktorá vznikala dva roky, a extravagantná lahôdka pre fajnšmekrov ERB Údený ležiak 12%. Všetky sú výsledkom prirodzeného varného procesu a zrenia, sú bez akýchkoľvek aditív a podávajú sa len v približne tridsiatke vybraných reštaurácií a hotelov na Slovensku.