Prevetrajte váš jedálniček ľahkými a chutnými šalátmi či zdravou polievkou.

Stredomorská rybacia polievka – porcia pre 2 osoby

Suroviny:
6 ks vylúpaných chvostov kreviet
140 g lososa
12 ks mušlí slávok    
2 g šafranu
80 g masla
40 g šalotky
8 g čerstvej petržlenovej vňate
0,2 l bieleho vína
0,8 l rybacieho vývaru

Postup prípravy:
V hrnci si na rozpálenom masle speníme nasekanú šalotku, zalejeme vínom, rybacím vývarom, osolíme, pridáme šafran, krevety, na kocky nakrájaného lososa a mušle. Varíme, kým sa mušle neotvoria. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

alát zo stonkového zeleru  s grilovanými kúskami lososa

Šalát zo stonkového zeleru s grilovanými kúskami lososa – porcia pre 2 osoby

Suroviny:
2 jablká
2 stonky zeleru
250 g polotučného jogurtu
120 g vlašských orechov
 2 PL citrónovej šťavy
 soľ
 korenie
150 g lososa

Postup prípravy:
Stonkový zeler očistíme a nakrájame na drobné kocky. Jablká si nastrúhame alebo pokrájame na plátky. Zeler, jablká a stonkový zeler spolu zmiešame, pridáme jogurt, citrónovú šťavu, dochutíme soľou a trochou korenia. Na záver posypeme vlašskými orechmi. Premiešame.
Lososa bez kože prudko opečieme na olivovom oleji a poukladáme na šalát.ň

listový šalát s hruškouteplým kozím syrom a horčicovo-medovým dressingom

Listový šalát s hruškou, grilovaným kozím syrom a horčicovo-medovým dressingom – porcia pre 2 osoby

Suroviny:
50 g šalátu lolo rosso
50 g  rukoly
50 g baby špenátu
70 g kozieho syra
70 g hrušky
10 g vylúpaných tekvicových semiačok

dresing:
40g hrubozrnnej horčice
30 g medu
25 g olivového oleja

Postup prípravy:
Listový šalát dobre umyjeme, natrháme na menšie kúsky. Z horčice, medu a olivového oleja si pripravíme dresing. Ošúpanú hrušku nakrájame na rovnomerné plátky a naukladáme na mix šalátov. Šalát dochutíme dresingom z horčice, medu a oleja.
Posypeme tekvicovými semiačkami. Kozí syr prudko ugrilujeme z oboch strán a uložíme na šalát.

créme brulée

Créme bruleé – porcia pre 2 osoby

Suroviny:
3 dcl 33% smotany
3 žĺtky
70 g kryštálového cukru
 ½ vanilkového lusku
70 g trstinového cukru

Postup prípravy:
Smotanu zmiešame spolu so žĺtkami, cukrom  a zrnkami z vanilkového lusku.
Zmes nalejeme do keramických nádobiek, ponoríme do vodného kúpeľa a pečieme pri 80 stupňoch približne 40 minút. Vychladnutý krém posypeme trstinovým cukrom, ktorý skaramelizujeme.

Ján Michna Executive chef

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Angels restaurant and bar

Súvisiace príspevky