Niečo ľahké pod zub s chuťou tej pravej exotiky…

original-2

Grilované tigrie krevety na citrusovom šaláte ochutenom čerstvým koriandrom, čili a zázvorom

Ingrediencie:
1,200 kg tigrích kreviet 13/15
0,100 l oleja
0,050 kg zmesi kajenského korenia
0,400 kg bielych grapefruitov
0,400 kg červených grapefruitov
0,400 kg pomarančov
0,200 kg limety
0,200 kg citrónov
0,030 kg čerstvého koriandra
0,010 kg čerstvých červených čili papričiek
0,050 kg zázvoru
0,100 kg hnedého trstinového cukru

Postup:
Krevety očistíme a opláchneme pod tečúcou vodou. Namarinujeme s kajenským korením. Všetko citrusové ovocie očistíme od šupky až na dužinu a ostrým nožom vyrežeme jednotlivé segmenty. Ovocie namarinujeme s koriandrom, čili papričkami, nastrúhaným zázvorom a hnedým cukrom. Necháme odstáť na chladnom mieste asi 20 minút. Krevety sprudka opečieme z obidvoch strán. Podávame na zachladenom citrusovom šaláte.

zelerovy krem

Ľahký zelerový krém so stopkovým zelerom a extra panenským olejom

Ingrediencie:
0,500 kg zeleru
0,400 kg zemiakov
0,100 kg cibule
0,025 kg cesnaku
0,200 kg sedano-stopkového zeleru
0,250 l šľahačkovej smotany
1,000 l mlieka
0,030 kg soli
0,015 kg mletého čierneho korenia
0,001 kg muškátového orecha
0,100 l extra panenského olivového oleja

Postup:
Očistený zeler, zemiaky, cibuľu a cesnak dáme variť do vody s mliekom. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orechom. Zo stopkového zeleru si nakrájame tenké rezance (julienne) približne 6 až 7 cm dlhé. Uvarenú zeleninu rozmixujeme do hladkej konzistencie a zjemníme šľahačkovou smotanou. Podávame so zelerovým julienne a extra panenským olivovým olejom.

hruska v cerv.viner_

Hruška pošírovaná v červenom víne s jemným mascarpone, orechovým krémom a vínovou redukciou

Ingrediencie:
1,000 kg hrušiek
1,000 l červeného vína
0,100 kg kryštálového cukru
0,015 kg celej škorice
0,250 kg mascarpone
0,050 kg práškového cukru
0,100 kg vlašských orechov
0,040 kg mäty
0,250 litra šľahačky

Postup:
Víno, škoricu a kryštálový cukor privedieme do varu. Hrušky očistíme, prekrojíme a zbavíme jaderníka. Vložíme do vriaceho vína. Varíme približne 2 až 3 minúty. Odstavíme a hrušky necháme dôjsť vo víne. Hrušky vyberieme a víno znova privedieme do varu a necháme redukovať do sirupovej konzistencie. Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a podrvenými orechmi. Zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku. Uvarené hrušky podávame s mascarpone krémom preliatym vínovou redukciou a dozdobíme čerstvou mätou.

Za recepty ďakujeme hotelu Crowne Plaza.