hokaido polievkaHokaido polievka

Ingrediencie

• 2 kg tekvice hokaido

• 0,5 l zeleninového vývaru

• 1 l kokosového mlieka

• 0,3 l šlahačky na varenie

• 1 ks citrónovej trávy

• 30 g červeného kari

• soľ a korenie podľa chuti

Postup

Tekvicu hokaido pečieme v rúre na 180 °C 30 minút a po upečení ju ošúpeme a zbavíme semiačok. Do hrnca dáme olúpanú tekvicu, zeleninový vývar, kokosové mlieko, červenú kari pastu, citrónovú trávu, soľ a korenie. Varíme asi 20 minút, pokým tekvica úplne nezmäkne. Vyberieme citrónovú trávu a rozmixujeme dohladka. Na zjemnenie môžeme pridať trochu šlahačky. Dozdobíme tekvicovými semiačkami a bazalkovým pestom.

Jelenie medailonkyJelenie medailónky so šípkovým demi glace a tymianovými baby zemiakmi

Ingrediencie

• 600 g jelenej sviečkovej (4 porcie)

• 800 g baby zemiakov

• 10 g tymianu

• 2 dl demi glace

(silná prírodná štava z teľacích kostí)

• 50 g šípkového džemu

• 30 g masla

• olivový olej podľa potreby

Postup

Jeleniu sviečkovú opracujeme a naporciujeme na steaky, ktoré osolíme, okoreníme a dáme na gril. Grilujeme 2 – 3 minúty z každej strany. Baby zemiaky si uvaríme v šupke a po uvarení prekrojíme na polovicu a dáme opiecť na panvicu s maslom. Osolíme, okoreníme a pred koncom pridáme nasekaný tymian. Do demi glace pridáme kvalitný šípkový džem a pred podávaním zjemníme maslom.

Kacacie stehnoKonfitované kačasie stehná s kapustovým pyré a domácou zemiakovou knedľou

Ingrediencie

• 4 ks kačacích stehien

• 1 kg kačacej masti

• 500 g červenej kapusty

• 100 g cukru

• 0,1 l červeného vína

• soľ a čierne korenie podľa chuti

• 1 ks červenej cibule

• 600 g zemiakov v šupke

• 2 ks vajec

• 300 g polohrubej múky

• 20 g petržlenovej vňate

Postup

Kačacie stehná očistíme, osolíme, zľahka okoreníme a dáme na plech. Zalejeme ich kačacou masťou a pečieme (konfitujeme) v rúre 3 hodiny pri teplote 90 °C. Následne stehná preložíme na druhý plech a pečieme asi 15 minút na 200 °C, aby sme získali chrumkavú kôrku. Červenú kapustu klasicky podusíme na karameli a keď je mäkká, pridáme jahodový džem, trochu pomarančovej štavy a vymixujeme na hladké pyré. Zemiakové knedle si pripravíme z uvarených vychladnutých nastrúhaných zemiakov, pridáme dve vajcia, soľ, nasekanú petržlenovú vňať a podľa potreby polohrubú múku, aby cesto bolo polotuhé a nelepilo sa. Vytvarujeme z neho valčeky, ktoré zabalíme do fólie a varíme v osolenej vode zhruba 15 minút. Môžeme servírovať.

DEZERT

zakusokMille fenille

Ingrediencie

• 400 g lístkového cesta

• 3 ks žltkov

• 100 g práškového cukru

• škorica

• 150 g mascarpone

• 100 ml šlahačky

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme na asi štvormilimetrové plátky, ktoré potrieme vajcom, zľahka pocukrujeme, posypeme škoricou a rozkrojíme na 24 obdlžnikov. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 minút. Plnku si pripravíme tak, že vyšlaháme žltky s cukrom na penu, pridáme mascarpone a nakoniec vyšlahanú šlahačku. Podávame tak, že upečený plát cesta natrieme krémom, poukladáme maliny a ešte raz tento postup zopakujeme. Posledný, vrchný plát zľahka pocukrujeme práškovým cukrom a ozdobíme mätou.

 

kucharRecepty pripravil šéfkuchár Peter Šoltés z reštaurácie Flow McROY Lounge

Foto: Flow McROY Lounge