Niečo ľahké a zdravé pod zub počas horúceho leta…

Predjedlo
Mozzarella bufala v proscuitto crudo (porcia pre 4 osoby)

Ingrediencie:
4 ks mozzarella bufala
8 plátkov proscuitto crudo
1 dcl šľahačkovej smotany 30 %
pár lístkov bazalky
sezónny šalát

Postup:
Mozzarellu zabalíme do proscuitto crudo a z každej strany opečieme na panvici. Šľahačku necháme prevrieť s bazalkou, rozmixujeme a vyredukujeme. Podávame so sezónnym šalátom.

alát - sviečkovicaHlavné jedlo

Šalát z hovädzej sviečkovice na baby zelenine (porcia pre 4 osoby)

Ingrediencie:
400 g hovädzej sviečkovice
125 g baby kukuričky
125 g baby fazuľky
125 g cukrového hrášku
100 g cherry rajčín
100 g sušených rajčín
olej zo sušených rajčín
400 g mix listového šalátu
4 ks rajčín
soľ a korenie

Postup:
Sviečkovicu nakrájame podľa chuti na prúžky alebo koliečka. Zeleninu nakrájame na malé kúsky a rajčiny na tenké plátky. Plátky rajčín naukladáme na osolený, okorenený a olivovým olejom potretý tanier. Na panvici rozohrejeme olej zo sušených rajčín, na ktorom orestujeme sviečkovicu a zmiešanú baby zeleninu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a podávame na natrhanom mix šaláte.

alát - makrelaMaslová makrela na šaláte z marakuje a mizune (porcia pre 4 osoby)

Ingrediencie:
4 ks filetov z maslovej makrely (800 g)
2 väčšie marakuje
400 g mizuna šalátu
2 ks avokádo hass
4 plátky čerstvého očisteného zázvoru
2 ks karamboly

Postup:
Filety makrel opečieme na masle pomaly z každej strany na panvici. Z marakuje, avokáda, karamboly a zázvoru si pripravíme šalát, na ktorý položíme osolenú, okorenené a štipkou škorice posypanú makrelu.

dezertDezert:
Mascarpone v penovom košíčku (porcia pre 4 osoby)

Ingrediencie:
Cesto
5 vaječných bielkov
250 g kryštálového cukru
2 lyžice limetovej šťavy

Mascarpone krém
500 g mascarpone
100 g nutelly
50 g práškového cukru
50 g granka
1 lyžička kávového likéru

Postup:
Cesto

Vajíčkové bielka vyšľaháme s cukrom, vytvarujeme košíčky, ktoré pečieme v rúre 20 minút pri 115 stupňov Celzia.

Krém
Zmiešame mascarpone, nutellu, cukor, granko a kávový likér. Krémom naplníme upečené a vychladnuté košíčky a dozdobíme ovocím.

Ján Dic

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepty pripravil šéfkuchár v reštaurácii Towers v Troch vežiach v Bratislave Ján Dic

Foto: Andrej Kližan

Súvisiace príspevky