Je ľadová, sladučká a rozplýva sa na jazyku. Zmrzlina. A domáca je domáca. Vybrali sme jednoduché recepty na domáce zmrzliny a sorbety, za ktoré by sa nehanbili ani v najlepších talianskych zmrzlinárňach.

Vyskúšajte!

Domáca ruská zmrzlina
Lepšia ako od zmrzlinára

Ingrediencie:  

600 g sladeného kondenzovaného mlieka

600 ml smotany na šľahanie

1 lyžička vanilkového extraktu alebo trochu pravej mletej vanilky

Postup:

Kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie a vanilku šľahajte, pokým zmes nespevnie. Mala by mať konzistenciu veľmi tuhej šľahačky. Potom zmes nalejte do zmrzlinovej formy alebo do srnčieho chrbta, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte zamraziť. Podávajte s rôznymi salsami alebo čerstvým ovocím. Ale podľa nás je aj tak najlepšia len tak, samotná.

oko zmrzlinaČokoládová s čili
Pikantnááá

Ingrediencie:

100 ml plnotučného mlieka

360 ml smotany na šľahanie (min. 33 % tuku)

2 PL kakaa

4 žĺtky

4 PL cukru

100 g horkej čokolády (70 %)

kúsok čili papričky bez semien

Postup:

Čokoládu nasekáme na jemné kúsky. Zohrejeme mlieko s polovicou smotany po bod varu, odstavíme z ohňa a rýchlo nasypeme nasekanú čokoládu a kakao. Poriadne rozmiešame. V mixéri vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny (šľaháme 3 až 5 min). V druhom hrnci zohrejeme druhú polovicu smotany po bod varu a pri neustálom šľahaní nalievame pomaly horúcu smotanu do našľahaných žĺtkov. Robíme to opatrne a naozaj pomaly. Takto zmiešané žĺtky so smotanou vlejeme do hrnca s čokoládovou zmesou, dáme na nízky plameň a pomaly, za stáleho miešania varíme do zhustnutia (3 až 5 minút pri pomalom varení). Hotovú zmes necháme v chladničke cez noc vychladnúť, nalejeme do zmrzlinovača a pridáme najemno nasekanú čili papričku.

citrónový sorbetCitrónový sorbet s bazalkou
Netradičná kombinácia na letné večery

Ingrediencie:

4 dl šťavy z citrónu (asi 10 ks citrónov)

2 dl vody

2 PL bieleho destilátu

4 PL kryštálového cukru

veľkú hrsť čerstvej bazalky

Postup:

Všetky ingrediencie nalejeme do mixéra alebo použijeme tyčový mixér a poriadne spolu premixujeme, až kým nie je cukor rozpustený a bazalka rozsekaná. Zmes nalejeme do nerezovej nádoby a dáme do mrazničky. Po hodine zmes vidličkou rozmiešame. Takto treba sorbet „rozbiť“ vidličkou ešte trikrát po polhodine.

višňový sorbetVišňový sorbet
Osviežujúci a ľahučký

Ingrediencie:

1 kg čerstvých višní

2/3 šálky cukru

1 šálku vody

1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy

pár kvapiek mandľového extraktu

Postup:

Všetky ingrediencie poriadne rozmixujte a nechajte zamraziť. Pred podávaním rozmixujte na konzistenciu ľadovej drviny. Pre zjemnenie môžete pridať pár lyžíc jogurtu. Mňam!

Alexandra Okálová

Foto: Shutterstock

Súvisiace príspevky